sunnuntai 30. syyskuuta 2012


Eilen pistäydyttiin Jampan kanssa haukia häiritsemässä merellä. Perillä mestoilla oltiin puoliltapäivin, jolloin kala oli syönnillään ja tilanteita riitti kello neljään saakka. Näin myöhään syksyllä iltasyönti oli jo olematonta, muutamaa satunnaista ottia lukuunottamatta. Kalan koko oli suurilta osin luokkaa 2-3,5kg. poikkeuksina pari puikkaria ja minun karvaa vailla femma mamma, joka otti perhoon näyttävästi puoliksi hypäten pinnan yläpuolelle. Jamppa sai väsytyksen loppuvaiheessa hyviä kuvia tilanteesta.







Reissun sivujuoni oli testata uutta isoa avaajamallia.




Joka tuomittiin päteväksi 18 hauen perusteella.


Jampalle taitaa hiipiä "limakuume",  kun ei mies meinannut malttaa lopettaa ollenkaan.






sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Alkutahdit kanalintujahtiin



Pari reissua mettäkanojen perässä takana. Oma saldo tähän mennessä lähinnä näyttäviä pummeja. Toissapäivänä pääsin "oppaaksi" Ari-Pekalle ja Pasille koirineen, joille jahtuureissu oli välietappi matkalla pohjoiseen. Tuulinen keli oli omiaan seisojajahtiin ja herätyskellonkin tarvi soida vasta kahdeksalta. Päivän mittaan teeriä löytyi hyvin ja tilanteita oli monta, tuuri vaan ei ollut matkassa. Linnut tahtoi löytyä liian sakeista pöpeliköistä. Ensimmäinen kunnon tilanne tuli Usvan seisontaan, kun parin hökälehtimisen jälkeen teeri pysyi seisonnassa ja A-P pääsi linttaaman ison poikateeren unelmahollille onnistuneen riistatyön jälkeen.

Myöhemmässä vaiheessa Usvalta karkkosi komea ukkometso ja kohta vuorossa oli koiran ensimmäinen loppuun asti onnistunut pyyseisonta.  Seuraavaksi oli Mangon vuoro bongata kamikazepyy, joka lähti taimikosta lentoon suoraan kaskelle, jossa se oli viedä koiranohjaajalta lakin. Ilman Pasin täpärää väistöliikettä lintu olisi kopsahtanut ohimoon. Loppumatkasta Usvalla oli vielä pari hyvää tilannetta joita ei onnistuttu kuitenkaan hyödyntämään tiheiköissä.




Mangollekkin oli pari hyvää tilannetta



Pasi ja pieni mutta uhmakas pyy.


Oma kauden avauslintu.



Kotipaikalla oli tie tukossa.









keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Tuotekehittelyä



Työn alla on ollut parina päivänä kunnollinen ootto-onkilaitos jäälle ja isolle kalalle ( esim. kirjolohi, hauki, taimen, kuha ja ahven.) Lähtökohtana haspelivavat kunnollisilla jarruilla varustetuilla keloilla. Pientä viilausta vaatii vielä laukaisumekanismi, jota pitäisi saada herkistettyä siiman vapautuksen osalta, tarkemmin saada varmatoimisemmaksi. Eilen kävin kokeileen vapatelinettä paikalla jossa pystyi simuloimaan pilkkimistä sillalta suoraan alaspäin seisovassa vedessä ja dsydeemi vaikutti pelittävän.

Versio 2.0


                                                          Videolla toimintaperiaate.



Versio 1.0 toimi muutamalle isolle ahvenelle ja parille vielä isommalle hauelle, joista ensimmäinen katkoi siimat.



Työvoittona ylhäällä kävi 4,7kg pirteä murakala.

Hossa 6-9.9.2012


Perinteinen Hossan kalareissu on tätä kirjoittaessa  jo kuudetta kertaa onnistuneesti ohi.
Reissuun startattiin torstai-iltana Kaakkurin Citymarketin keikan kautta ja heti kävi selväksi että nälkään tai janoon ei tulla kuolemaan tällä reissulla. Hossaan päästiin perille joskus kymmenen jälestä illalla ja loppuillan teema olikin lähinnä sitoa uudet perukkeet, saunoa, kuunnella ja  laulaa Topia hillitysti.

Ryhmärämä

Perjantaina päästii joelle suhteellisen hyvissä ajoin ja heti saatettiin havaita ettei parkkissella ollut yhtään autoa ja Pekka Poudan lupailemista rankkasateista ei ollut tietoakaan, itseasiassa aurinko paistaa helotti koko viikonlopun ajan Hossassa. Taas ensiaskeleilla koskeen tuli muistutus Hossanjoen pirullisen liukkaista leväisistä kivistä ja Jampan ja Villen nastapohjalliseti kengat oli kovaa valuuttaa. Vesitilanne joella oli sopivan alhainen ja koski oli tarkasti kalastettavissa kauttaaltaan.
 Tilanteita tammakoiden suhteen mahtui perjantaillekkin useita. Pelin avasi Antti 43cm toistakiloisella pullukalla ja melkein heti perään Jamppa nosti  47cm 1,29kg komean pilkkukyljen. Villen kanssa onnistuttiin molemmat karkuuttamaan mittataimenet ja minun streameriä puri illan hämärässä vielä vajaa nelikymppinen graaviharri. Hetki ennen säkkipimeää Antilla paukahti alempana koskella iso taimen kiinni, joka kahdella loikalla ravisti leukaperänsä irti perhosta. Pojat arvioi kalan painon olleen lähempänä kolmea kiloa.
Perjantaina innostuttiin kalaruoista, mutta samalla päätettiin laskea kaikki kalat takaisin toisena kalastuspäivänä.


 
Antti ja ensimmäinen.

Jampan 47cm

Minun streameriharri








Lauantainakin joella näkyi enemmän kaloja kuin kalastajia. Päivän ensimmäisistä tapahtumista vastasi Ville, joka koukutti peräkkäin 40 ja 41cm taimenet. Minä päätin vaihtaa streameritaktiikan larvastukseen ja heti kohta vihreäselkäistä larvaa puisteli 42cm taimen, joka kävi haavissa saakka. Illalla Jamppa taisi saada parikin mittakalaa ja karkuttaa yhden ison. Antillakin kunnostautui myös kahdella mittakalalla. Parhaimman syönnin aikaan meikäläinen huilaili laavulla ja päätin jopa seuraavana siirtona vaihtaa yksin koskea, mikä oli huono ratkaisu. Hämäränkähmässä palasin vielä poikien luo ja otettiin yksi vajaa lasku koskea, joka ei tuottanut enää kuin varovaisia tärppejä.
Yhteenvetona kalastuksen osalta voi todeta että tällä kertaa tapahtumia oli kahdelle kalastuspäivälle enemmän kuin monena vuonna yhteensä. Hyvänkokoisia harreja ja hieman alamittaisiakin taimenia saatiin useita.





Ruska alkaa Hossassa olemaan parhaimmillaan.


Loppuun asti kalastettiin molempina päivinä.


Jokea iltayöstä





Lauantaina taivas oli selkeä ja yöksi lämmöt laski pakkasen puolelle. Taas kerran oli hienoa paistaa järven rannassa läskiä tähtitaivaan alla hyvällä porukalla!