maanantai 23. kesäkuuta 2014

Heittoenkka heittämällä uusiksi!



Muutamaan vuoteen ei ole tullut juurikaan harrastettua heittokalastusta koneonkivälinein, vaikka joskus se olikin itselleni mieluisin kalastuksenmuoto. Jerkkejäkin tuli aikanaan lioteltua, mutta innostus niihin hiipui haukiperhon tieltä. Jostain sain taannoin ajatuksen hankkia uudelleen jämäkän heittopahlan, kun sopivia heittohyrriäkin oli kertynyt ismetetouhujen ohessa useampiakin.
Timo Palokas, eli Pietarsaaren lahja hauenkalastukselle tarjosi juuri sopivaa vapaa huokeaan hintaan.  Päätimme, että jätetään matkahuolto nuolemaan näppejään ja vaihdetaan vapa ja seteliraha päikseen
jokikalastuksen merkeissä. Tällä kertaa ajatuksena oli nimenomaan kokeilla viime aikojen suosittua isoa kumiviehettä, shadia.
Timon briiffauksen jälkeen marssimme pelipaikoille todetaksemme pian, että joko paikka on väärä tai kala ei vielä liiku, tai ainakaan se ei syönyt kumia. Ainoa mainittava tapahtuma ensimmäisessä kohteessa oli, kun Timo katkaisi oman vapansa heitossa.







Seuraavassa mestassa emme ehtineet heittää montaakaan heittoa, kun minun 25cm shadiin junttasi hyvänkokoiselta tuntuva kala, mitä aloittelijan tuuria! Hauki tuli miltei kelaamalla lähelle rantaa, kunnes se heräsi eloon ja näytti meille kaikki temppunsa. Timon kuvatessa väsytystä sain omin nokkineni koukittua hauen matolle. Ensimmäinen shadikala oli samalla oma ennätyshauki heittokalastamalla! Kalan mitat olivat 8,6kg 110cm ja ympärysmittaakin oli kesähauelle kivat 47cm.
Pelinhenki isolla vieheellä kävi äkkiä selväksi. Kappalepyyntiä kalastaminen jättivieheillä ei ole ja tärpinväli on pidempi. Ainakaan tänään puikkarihauet eivät häirinneet kalastusta lainkaan.












Iso kiitos Timolle opastuksesta, vavasta ja kuvista!



sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Lampiruutanaa



Monenmoisista lätäköistä aina kuulee, että on siellä ruutanaa, tuskin muuta kalaa. Aika useasti väite taitaa olla ihan tottakin. Ruutana elää talvenkin mitättömässä vesistössä. Matalissa umpilammissa, missä petokalat eivät menesty ei ruutanakaan kasva korkeutta ja kääpiöityy helposti. Mukava näitä pelottomia lampiruutanoitakin oli silti onkia. Pienen onkituokion suurin oli ehkä n.300-400g. Kymmenkunta ruutanaa saivat uuden kesäkodin oman pihan koristealtaasta. Ruutanoiden siirtämisessä kannattaa olla tosi varovainen, sillä ne rehevöittää veden nopeasti ja niitä on lisäännyttyään miltei mahdotonta hävittää pienestäkin lammesta.



Uusi ennätys ruutana ja törkeästi liioiteltu hymy...









maanantai 9. kesäkuuta 2014

Ahven puree


Kaksi viimeisintä ahvenreissua koho-onkimalla ovat olleet jälleen onnistuneita. Isompi ahven on nyt kiukkuisella syönnillä ja syötin koolla pystyy bloggaamaan pienet kalat miltei kokonaan pois. Suurimmat kolme ja samalla ainoat, jotka kävivät vaa'alla painoivat 820, 940 ja 1050grammaa. Edellä mainituista kaloista suurin kiskoi siimaa kanssani eri suuntaan niinkin kovalla sykkeellä että luulin hetken aikaa koukuttaneeni hauen, kunnes näin kalasta vilauksen.



 1050g kala oli upea ilmestys!


43cm hoikempi kaveri.



Uusien täkyrigien oranssilla lipalla varustetut perukeversiot tuntuvat koukuttavan ahventa paljon paremmin kuin pelkkä syöttikala.




keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Lisähoukutteita vesipedoille



Vaikka täkykalastuksen kaikissa muodoissa pääasiallinen petokalan houkutin onkin syötti, kannattaa silti lisätä rigeihin aina jotain kivaa pientä extraa. Täky on parhaimmillaan ylivoimaisen tehokas, mutta etenkin heikohkolla syönnillä keinovieheet vaikuttavat voittavan täkyt. Tämä johtunee siitä, että kala ottaa vikkelästi uiviin uistimiin pitkälti ärsytyksefektin vuoksi. Täky taas toimii parhaiten kun kala hakee luonnostaan aktiivisesti ruokaa ja on silloin ylivoimainen pyydys. Etenkin elävällä syötillä perukkeeseen integroidut värikkäät lipat saattavat olla kalalle juurikin se viimeinen niitti tärppiin.






Vedet lämpenivät ison hauen pyynnin kannalta jo turhan paljon ja haukimammat painuivat oletettavasti syvempiiin ja viileämpiin vesiin. Sen sijaan nyt on hyvää aikaa pyytää kudun jäljiltä nälkäisiä ahvenia, jotka tosin eivät tällä hetkellä paina juuri mitään. Kilon ylityksenkin jälkeenkin on tullut tehtyä pari ahvenreissua. Suurkaloja ei ole näkynyt, mutta kivan kokoiset 39 & 40cm kalat kuitenkin. Molempien paino jäi nyt alle 800 gramman.