torstai 15. joulukuuta 2016

Mateen onginnan jatkoaika


Kuunvaihteen tienoilla sää lauhtui ja virtaamat kasvoivat paikoin niin suuriksi, että madetta pääsi vielä yhtenä iltana pohjaonkimaan sulasta. Otin illan suurimman mateen väsytyksestä tilannekuvia ja näistä otoksista yksi oli ylitse muiden.




keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Ismete-enkkaan parannusta!


Lähdin tänään aamulla vähän myöhäisessä aikataulussa uhmaamaan tuulta, sohjoista lunta ja kipeää selkää. Lämpötila pihalla oli nyt 3-4 astetta plussan puolella, vaikka eilen oli vielä 22 astetta pakkasta! Ajatus oli että näin raju säätilanmuutos saattaisi aktivoida kaloja. Paikka valikoitui tällä kertaa tuulisten olosuhteiden pakosta suojaisesta paikasta, eikä liian pitkän kävelymatkan päästä. Syötteinä oli käytettävissä ainoastaan kymmenen jättikokoista pariin otteeseen pakastettua pahanhajuista särkeä.
Tarkoitus oli että tänään pyydän suurhaukea, enkä edes yritetä pilkkiä pienempiä syöttikaloja.
Vavat olivat olleet jo puolitoista tuntia pyynnissä B-luokan kompromissipaikassa. Mitään ei kuulunut mistään suunnasta. Ajankuluksi hain morrilla leirin lähettyviltä pikkukalaa, muttei nypyäkään missään reiässä. Päätin pelata hieman vapashakkia ja siirsin pari lähintä vapaa loitommas tukikohdasta. Juuri kun viritin toista vapaa pyyntiin uuteen kohteeseen, huomasin kuinka kauimmaisen vavan vippa sojotti kohti taivasta.
Kun pääsin vavalle, mitään ei tapahtunut. Siima oli löysällä, joten aloin varovasti kiristämään sitä. Heti kun tunsin pientä vastusta, siima lähti juoksemaan hurjaa vauhtia puolalta reikään. Pääsin junttaamaan vastarin voimalla vastapalloon ja tunsin heti tartuttaneeni suuren hauen. Vastari ainoastaan säikäytti hauen ja vauhti kiihtyen kala vei nyt siimaa jarrun takaa huomattavan kauas reiästä.
Suhteellisen pitkän kampeamisen jälkeen paino ilmeistyi reikään ja sain perukkeesta kiinni. Ohuen jään ansiosta kala tuli sievästi luukulle ja nappasin sen välittömästi leukalukkoon. Silmäpuntari antoi viitteitä kympin kalasta ja digitaalipuntari osoitti silmämääräiset arviot oikeiksi. Uusi 10,14kg 111,5cm jääenkka ui pian ahkiossa, josta se pääsi hyväkuntoisena jatkaamaan jouluvalmistelujaan muutaman kuvan jälkeen. Kala oli reissun ainoa tapahtuma, mutta näin sen pitää ollakkin. Laatu korvaa määrää. Tänään oli mun syntymäpäivä ja Ahti arvasi, että haluan mieluummin yhden ison, kuin monta pienempää pakettia.














Madesyksy


Myöhäissyksyn ja alkutalven pohjaonkireissuja mateen perässä kertyi kuusi. Kausi oli kaksijakoinen sillä luikeroita tuli paljon, mutta suuremmat yksilöt olivat hukassa. Viimeisillä keikoilla marras-joulukuun vaihteessa tuli sentään pari hieman parempaa kalaa, joista suurempi painoi 2,3kg.






Jonin ekat mateet pohjaonkimalla.